Zbierka na obnovu miestnej rusínskej školy prináša prvé príspevky

27.02.2012 Medzilaborce

Čabiny 27. februára (TASR) - Základnú školu (ZŠ) s vyučovacím jazykom rusínskym v obci Čabiny, okres Medzilaborce, je nutné po vyše 50 rokoch od jej výstavby zrekonštruovať. Obec ako zriaďovateľ školského zariadenia sa v súvislosti s požiadavkou na získanie externých finančných zdrojov obrátila na Krajský školský úrad v Prešove. Potrebné financie na opravu hľadá aj prostredníctvom vyhlásenej verejnej zbierky.
Ako TASR informoval starosta Čabín Milan Moroz, školský objekt, kde sa nachádza okrem základnej aj materská škola, neprešiel rekonštrukciou od jeho postavenia v roku 1955. \"Strecha, okná, sociálne zariadenia, všetko je to v pôvodnom stave,\" poznamenal.
Podľa jeho slov je nutné prioritne riešiť havarijný stav strechy, ktorá zateká. Krajskému školskému úradu adresovala v tejto súvislosti obec v minulom roku žiadosť o dotáciu na odstránenie tejto havárie. \"Podľa aktuálnych informácií môže táto škola rátať s výškou finančnej podpory v sume 20.000 eur,\" informovala TASR Janette Langová, vedúca kancelárie prednostu KŠÚ v Prešove.
Moroz tvrdí, že okrem strechy je potrebné vymeniť na škole aj staré okná a rekonštrukciu si žiada pre energetickú náročnosť školského objektu aj zastaraný systém vykurovania. Na všetky tieto zámery však obecný rozpočet nepostačuje.
V uplynulých dňoch začali na účet obce prichádzať prvé príspevky zo zbierky, ktorú vyhlásili Rusíni pre potrebu obnovy školy. \"Plánujeme ich použiť na opravu sociálnych zariadení,\" podotkol starosta. Ako ďalej uviedol, o ďalšiu podporu chcú požiadať kompetentné orgány aj v budúcnosti, keďže zlé tepelnoizolačné vlastnosti objektu spôsobujú stále nové komplikácie. \"Prasklo nám vodovodné potrubie, došlo k zatopeniu pivničných priestorov. Musíme tento problém v priebehu týždňa, keď sú prázdniny, vyriešiť,\" uviedol Moroz.
Podľa slov Márie Jasíkovej, riaditeľky rusínskej školy, ktorá je jednou z dvoch na Slovensku, má existencia tejto vzdelávacej inštitúcie v regióne svoje opodstatnenie. V súčasnosti ju navštevuje 17 žiakov. \"Máme dosť detí a sú zapísaní aj ďalší prváci. Triedy sme vybavili počítačovou technikou a interaktívnymi tabuľami,\" vysvetlila. \"Pokiaľ bude záujem zo strany detí a ich rodičov, bola by škoda, ak by takáto škola neexistovala. Tie podmienky v nej je potrebné zlepšiť,\" uzavrel starosta.
 

Vyberte región